Nyheter

Hvordan fungerer reisekort?

9. okt. 2024, 08:41

Et spesialisert reisekreditt- eller debetkort er en av de mest kostnadseffektive måtene å betale på når du er på reise, fordi disse kortene ofte tilbyr fordelaktige valutakurser på tvers av land. I denne artikkelen se vi på de beste reisekortene som gir deg mest verdi når du handler i utlandet. Vi går også gjennom hvilke kort du bør unngå, og gi deg veiledning om hvordan du kan finne ut hva din bank tar betalt i gebyrer og valutapåslag.

Richard hamre
Innhold er skrevet av Richard Hamre og data er verifisert fra Finansportalen.Les mer om hvordan vi jobber.
Hvordan fungerer reisekort?

Hvorfor burde jeg ha et reisekort?

Når du er på reise, er kredittkortet ditt ofte den beste måten å betale for kjøp. Det er ikke bare mer praktisk enn å bære kontanter, men det gir også bedre sikkerhet, spesielt i tilfelle tyveri eller tap. Men det er viktig å være klar over at det kan bli dyrt å bruke kreditt- eller debetkort i utlandet dersom du ikke velger riktig kort.

De fleste banker pålegger nesten alltid gebyrer for bruk av internasjonale minibanker eller for transaksjoner i utenlandsk valuta. Disse kostnadene kan øke raskt. I tillegg kan feil valg av kort føre til høye kostnader for “dynamisk valutakonvertering” (DCC), hvor selgeren eller minibanken konverterer beløpet til din lokale valuta til en mindre gunstig kurs.

For å unngå alle disse avgiftene, bør du bruke et spesialisert reisekreditt- eller debetkort som ikke pålegger gebyrer for utenlandsk bruk. Med riktig kort kan du gjøre uttak i minibanker og betale for kjøp i butikker og restauranter uten å bli belastet med ekstra kostnader, noe som gir en mer kostnadseffektiv løsning når du er på reise.

Viktige ting å huske på når du skal velge et kredittkort for reiser

  • Valutapåslag: Sjekk om kortet har et valutapåslag for utenlandske transaksjoner, da dette kan gjøre bruk i utlandet dyrere.  

  • Gebyrer for minibankuttak: Noen kort har gebyrer for uttak i minibanken. Velg et kredittkort som tilbyr gratis uttak for å spare penger. 

  • Rentefri periode: Undersøk om kortet gir en rentefri periode på kjøp, og hvor lang denne perioden er. Jo lengre periode, desto mer tid har du til å betale tilbake uten at det påløper renter. 

  • Reiseforsikring inkludert: Mange reisekort tilbyr reiseforsikring dersom du betaler hele eller deler av reisen med kortet. Dette kan gi deg ekstra trygghet på reise. Sørg for å sjekke hvilke dekninger som er inkludert, og hvilke vilkår som gjelder, for å sikre at forsikringen møter dine behov.

  • Sikkerhet: Et godt reisekort bør tilby god beskyttelse mot svindel og tyveri, inkludert muligheten til å sperre kortet raskt ved behov.

Hvilket kredittkort burde jeg bruke når jeg reiser?

Under har vi lagt ved de beste reisekortene du kan bruke i 2022 hvis du skal bruke kredittkortet aktivt under reisen. Disse kortene har også inkludert reiseforsikring og svindelforsikring.

Det finnes ulike typer reisekort

Det finnes noen forskjellige typer reisekort å velge mellom, så sørg for at du velger det rette for dine behov. Reisekredittkort tilbyr gode valutakurser og kommer ofte med andre fordeler som gratis reiseforsikring. Reisedebetkort, derimot, har en tendens til å ha lavere valutakurser, men kan være et godt alternativ hvis du ikke vil ha med deg mye penger.

Når du velger et reisekort, er det også viktig å sammenligne valutakursen du får med engroskursen "interbank". Dette er kursen bankene bruker når de handler valuta med hverandre, og det er den beste indikatoren på den sanne verdien av valutaen.

Du finner interbankrenten på Google eller på et nettsted som XE.com. For å få en ide om hvor mye du faktisk kommer til å betale for utenlandsk valutatransaksjoner, deler du bare interbankkursen med kortets publiserte valutakurs. For eksempel, hvis interbankkursen for euro er 1,18 og kortets valutakurs er 1,30, får du bare 90 % av euroens sanne verdi når du bruker det kortet.

Husk på dette når du reiser med kredittkort

Når det gjelder å bruke reisekortet ditt, er det et par ting du bør huske på. Først må du varsle banken eller kredittkortselskapet ditt før du drar, slik at de ikke flagger kontoen din for svindel.

For det andre, betal alltid i lokal valuta når du kan. Hvis du får muligheten til å betale i dollar eller euro i stedet for lokal valuta, si nei. Du vil nesten alltid bli belastet med en høyere valutakurs hvis du gjør dette.

Og til slutt, husk å holde øye med saldoen og transaksjonene mens du er borte. Det er lett å bli fanget opp i øyeblikket og bruke mer enn du hadde planlagt, så det er viktig å holde seg oppdatert.

Richard hamre

Richard Hamre

[email protected]

Richard Hamre er ansvarlig for innhold på Kredittkortlisten.no. Richard har over 20 års erfaring innen privatøkonomi og har jobbet tidligere i flere Norske banker - Du når han på mail.

Greit og vite
Finansportalen logo
Alt av informasjon skal være oppdatert i sanntid på 'Kredittkortlisten.no' siden vi henter data fra Finansportalen. Dersom du finner en feil eller har spørsmål om tjenesten kan du ta direkte kontakt med Richard Hamre som er vår fagansvarlig.
Kredittkortlisten.no logo

Rask, enkel og gratis sammenligning av kredittkort