guide

Vanskelig å få kredittkort? Følg disse 6 tipsene

14. nov. 2024, 15:51

Synes du det er vanskelig å få kredittkort? Vi har samlet våre beste tips for å gjøre søknadsprosessen enklere. Vi forklarer også hva som kan gjøre at du ikke får innvilget kortsøknaden din.

Richard hamre
Innhold er skrevet av Richard Hamre og data er verifisert fra Finansportalen.Les mer om hvordan vi jobber.
Vanskelig å få kredittkort? Følg disse 6 tipsene

Ifølge E24 har nordmenn tilsammen 6,3 millioner kredittkort liggende i sine lommebøker. Mange bruker disse kortet til bonusopptjening, gratis reiseforsikring, samt cashback på kjøp som drivstoff og dagligvarer. Fo mange er kredittkortet er både praktisk og økonomisk fordel.

Likevel finnes det de som får avslag gang på gang når de søker om kredittkort. Men fortvil ikke! Det er mye du kan gjøre for å øke sjansen for et "ja" på søknaden din. Her har vi samlet seks nyttige tips som kan øke sjansene dine for å få innvilget et kredittkort.

Hvorfor kan det være vanskelig å få kredittkort?

Det er vanligvis ikke vanskelig å få kredittkort hvis man har inntekt, ingen betalingsanmerkninger, og ikke har gjeld som overstiger fem ganger din årlig inntekt.

Det kan derimot være vanskelig å få kredittkort hvis du har lav kredittscore, ustabil inntekt, eller pågående inkassosaker og betalingsanmerkninger

For å få kredittkort må du vanligvis ha en årsinntekt over 50 000 kroner, selv om kravene kan være høyere hos noen banker. Du må enten være norsk statsborger eller ha bodd i Norge i flere år med fast bostedsadresse.

Aldersgrensen er 18 år, og en kredittsjekk er nødvendig. Denne sjekken vurderer din gjeld, inntekt, eventuelle betalingsanmerkninger, og resulterer i en kredittscore som avgjør risikoen ved å gi deg kreditt. Det er her de fleste søkere strander, og som kan gjøre det vanskelig å få kredittkort.

Les også: Slik søker du om kredittkort.

Hvem kan ikke få kredittkort?

Personer som ikke kan få kredittkort inkluderer de under 18 år, de med lav kredittscore eller betalingsanmerkninger, de som ikke kan dokumentere tilstrekkelig inntekt, og de som har for høy eksisterende gjeld i forhold til inntekten sin.

6 tips dersom det er vanskelig å få kredittkort

  1. Sørg for at søknaden din er korrekt utfylt: Dersom du oppgir feil opplysninger om inntekter eller gjeld i søknaden, kommer dette raskt frem under en kredittsjekk. Feil opplysninger kan gjøre det vanskelig å få kredittkort, så vær nøyaktig og grundig når du fyller ut detaljene.
  2. Kvitt deg med annen smågjeld: Enten du har andre kredittkort, mikrolån eller forbrukslån som belaster privatøkonomien din, kan det være lurt å kvitte seg med disse. For mye gjeld reduserer sjansene for et ja, og smågjeld kan skade din kredittscore. Husk også at bankene ser på eksisterende kort som gjeld, selv om du har betalt ned kortet. For mange kort ser derfor ikke bra ut på din kredittscore.
  3. Kvitt deg med inkassosaker: Om du har pågående inkassosaker har du det vi kaller betalingsanmerkninger. Betalingsanmerkninger er røde flagg for de fleste banker og vil nesten alltid føre til avslag på kredittkortsøknaden.
  4. Øk inntekten din: Høyere inntekt gir lavere risiko for banken, og det kan derfor være lurt å prøve å øke inntekten din hvis du har muligheten til det. Ta en ekstra jobb, få en økning i stillingen du har, eller vurder å skifte jobb til en bedre betalt stilling.
  5. Søk om et kredittkort med lav kredittramme: I stedet for å søke om kredittkort med høy kredittramme, kan du starte med å søke om kort med lavere ramme. Som 19-åring ble jeg kun innvilget en kredittramme på 15 000 kroner, noe som viste seg å være mer enn nok til å dra nytte av kortfordelene, som cashback.
  6. Søk flere steder: Ikke gi opp om du får avslag første gang du søker. Det finnes mange ulike kortutstedere, og de har alle ulike krav og vurderinger for hvem de gir kort til. Forskjellige banker kan gi forskjellige svar på samme søknad, så det kan være lurt å prøve flere steder.

Hva om jeg fremdeles ikke får kredittkort?

Hvis du fortsatt får avslag på søknaden din om et kredittkort, er det beste alternativet for øyeblikket et vanlig debetkort knyttet til bankkontoen din. Med et debetkort kan du fortsatt handle på nett og trekke kortet i butikken. Et debetkort bruker pengene du allerede har på kontoen din, og har vanligvis ikke de samme fordelene som et kredittkort, slik som gratis reiseforsikring, rabatter i bestemte butikker eller opptjening av cashback.

Her finnes det likevel en mulighet det snakkes for lite om: Såkalte Fintech-banker, som Revolut og N26. Disse bankene eksisterer kun gjennom apper, men tilbyr også debetkort med en rekke fordeler. Ulempen er at disse kommer med en månedlig kostnad og et utenlandsk kontonummer.

Med Revolut sin Metal-plan får du et debetkort med gebyrfri valutaveksling, gebyrfrie uttak i inntil 120 land, helse- og reiseforsikring, rabatt på flyplasslounge og inntjening av Cashback. Planen inkluderer også et stilfullt metallkort, som appellerer til de som ønsker å skille seg ut. N26 tilbyr et lignende produkt, med tillegger leiebil- og mobilforsikring. 

Begge bankene tilbyr også kampanjer og tilbud som inkluderer økt cashback og rabatter hos utvalgte butikker via deres apper.

Her får du altså mange av fordelene som et kredittkort tilbyr, men uten kreditt. Ulempen er prisen. Revolut tar 1300,- kroner i året for sin Metal-plan, mens N26 koster 2040,- kroner.

Oppsummering

Det kan være vanskelig å få kredittkort, spesielt hvis du har lav kredittscore, ustabil inntekt, eller pågående inkassosaker. Ved å følge de seks tipsene vi har delt her – korrekt utfylling av søknaden, kvitte seg med smågjeld og inkassosaker, øke inntekten, søke om kort med lav kredittramme, og søke flere steder – kan du øke sjansene dine for å få innvilget et kredittkort. Men husk, selv om du ikke får kredittkort, finnes det fortsatt flere alternativer du kan vurdere.

Det viktigste du bør tenke på før du søker om kredittkort, er at du faktisk kan betjene gjelden på en god måte. Gjør du ikke det, kan kreditten raskt bli dyr, skade kredittverdigheten din og føre til økonomiske problemer.

Richard hamre

Richard Hamre

[email protected]
Richard Hamre er ansvarlig for innhold på Kredittkortlisten.no. Richard har over 20 års erfaring innen privatøkonomi og har jobbet tidligere i flere Norske banker - Du når han på mail.
Greit og vite
Finansportalen logo
Alt av informasjon skal være oppdatert i sanntid på 'Kredittkortlisten.no' siden vi henter data fra Finansportalen. Dersom du finner en feil eller har spørsmål om tjenesten kan du ta direkte kontakt med Richard Hamre som er vår fagansvarlig.

Registrer deg for vårt nyhetsbrev

Registrer deg i dag for å motta de seneste nyhetene, tips og anbefalinger rett til din e-post!

Ja takk, jeg ønsker å motta nyheter og tips om kredittkort, og jeg godtar at Compary AB håndterer mine personopplysninger. Ved å registrere deg for vårt nyhetsbrev, godtar du vår personvernerklæring.

Kredittkortlisten.no logo

Rask, enkel og gratis sammenligning av kredittkort